Térdrögzítők, comb rögzítők

Az izületi rögzítők csoportjának egyik legkeresettebb fajtája a térdrögzítők. Többféle kialakítás lehetséges, ezek funkciója eltérő.

 

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

TÉRDSZORÍTÓK: rugalmas, általában szőtt anyagból készült, oldalsó merevítést nem tartalmazó térdrögzítők. Legjellemzőbb tulajdonságuk az anyaguk és a rugalmasságuk. Készülnek pamutos, kevesebb szorítóerővel rendelkező, így kényelmes viseletű darabok. A közepes és nagy rugalmasságú térdszorítók főként sportoláshoz használhatóak. Hatásuk részben a térdre gyakorolt kompressziós hatás kifejtése, másrész a szorító erő kifejtése révén az izület környéki lágyrészek megtámasztása, így a szalagok hatásának megereősítése, illetve azok részleges tehermentesítése.

TÉRDRÖGZÍTŐK: olyan térdizületi gyógyászati segédeszközök, amelyek valamilyen megtámasztást is biztosítanak a térdízületnek a szórító hatáson túl. Ez a megtámasztás különböző anyagok felhasználásával történhet: lehet spirálrugó, műanyag csuklós oldalmerevítés, lehet fém csuklós merevítés, vagy csak az anyagvastagságból eredő merevítés. Kisebb sérülés, vagy csak sérülésveszély esetén elégséges a spirál merevítés. Ha nagyobb a probléma, akkor műanyag, vagy fém merevítéssel ellátott termék használata lehet szükséges.

PATELLA RÖGZÍTŐK vagy TÉRDKALÁCS RÖGZÍTŐK: a térdkalács alsó részénél elhelyezkedő rögzítő pántokat nevezik patellapántoknak. A térdkalácst rögzítő ín leszorításával csökkenti a térdkalács elmozdulásának lehetőségét. A térdkalács belső felületén keletkezett porclágyulás, vagy kopásból eredő gyulladás során javasolt a használatuk. Sportolás során fellépő túlterheléses panaszok enyhítésére is alkalmasak lehetnek a patellapántok.

TÉRDORTÉZISEK: a térd ízület mozgásait jelentősen támogató, erős megtámasztást biztosító térdrögzítők. A szalag sérülései, szakadások után, valamint műtétek után szükséges ezek használata. Léteznek szögbeállítással rendelekező térdögzítők, amelyek korlátozzák a térdhajlítás mértéke.