Vérnyomásmérők

A magas vérnyomás népbetegség. Nincs semmilyen tünete ezért is nevezik alattomos gyilkosnak. Nem egyértelműek  a kísérú tünetek, mégis körülbelül minden harmadik ember magas vérnyomás betegségben szenved. A hosszú időn keresztül fennálló magas vérnyomás károsítja az érrendszert, előbb-utóbb súlyos következményekhez vezet. Több szívinfarktust és agyvérzést okoz, mint bármely más betegség, és több ember halálozik el a magas vérnyomástól világszerte, mint a dohányzástól, a cukorbetegségtől vagy az elhízástól.

A digitális vérnyomásmérők alkalmasak a rendszeres otthoni önellenőrzésre, képesek megelőzni a súlyos következményeket

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Ha magas vérnyomást diagnosztizál a kezelőorvos, az otthon történő rendszeres mérés egy megbízható vérnyomásmérővel fontos és kényelmes módja annak, hogy figyeljen az egészségére és az orvos popnbtos képet kapjon arról, a gyógyszer kiválasztása és adagolás megfelelő-e.

Valójában több mérés pontosabb eredményt nyújt, mint csupán az orvosnál mért egyszeri mérés. Valamint a vérnyomás a különböző napszakokban is változik. Fontos, hogy a vérnyomás értéke ne hullámozzon, ne ugráljon jelentősen, egy visonylag szűk sávban sikerüljön tartani. Erről megnyugató képet a kezelő orvos csak a folyamatos és rednszeres mérések alapján vezetett vérnyomásmérő napló segítségével 

Otthoni vérnyomásmérők

A két legnépszerűbb otthoni vérnyomásmérő az automata felkaros vérnyomásmérő és az automata csuklós vérnyomásmérő. Az automata felkaros vérnyomásmérők esetében egyszerűen a felkarra kell tekerni a mandzsettát, amely egyetlen gombnyomással automatikusan felfúvódik, aztán leenged és a kijelző másodpercek alatt feltünteti a vérnyomás értékét. A felkaros vérnyomásmérők általában elemről működtethetők. Egyes típusok adapterrel is képesek működni. Minden típusnál a gyártó saját adapterénke hasznáalta javasolt. Így biztosítható a megfelelő mérési pontosság. A nem jó minőségú, nem stabilizált feszülséget adó egyszerű adapterek okozhatnak jelentős mérési pontatlanságot. Ugyanezen okból általában nem javasolt a tölthető akkumulátorok használata. 

A csuklós vérnyomásmérő hasonlóképpen működik, csak a csuklónál történik a mérés. A csuklós vérnyomásmérők kisebb méretűek és használhatóság szempontjából egy kicsit kényelmesebbek, mint a felkaros vérnyomásmérők, de általában kevésbé pontosak. Ennek oka nem a készülékekben keresendő: minél távolabb vagyunk a szívtől, az erek állapota és az egyéb zavaró kürülmények annál inkább befolyásolhatják, torzíthatják  a mérési eredményeket. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor a felkaron való mérés nem megvalósítható, például túlsúlyos betegeknél.

Nagyon hasznoask a memóriával rendelkező vérnyomásmérő készülékek, hiszen lehetővé teszik a mérések később történő dokumentálását, a vérnyomásmérő napló későbbi kitöltését. Ha megoldott a vérnyomásmérő számítógépes kapcsolata és rendelkezésre áll megfelelő szoftver, a vérnyomásmérő napló kézi vezetése sem szükséges, a mérési értékek kinyomtathatóak és az orvosnak akár e-mailben  is elküldhetőek.