Bütyök korrigálók, bütyök- és lábujj védők

A nagylábujj problémái, deformálódásai képezik manapság a lábbetegségek jó részét. A kalapácsujj mellett a leggyakoribb gond a bütyök kialakulása, amely leginkább nőket érint. Akkor beszélünk bütyökről, ha a nagylábujj tövénél fájdalmas duzzanat keletkezik, ahogyan a lábközépcsont befelé hajlik. A bütyök a nagylábujj belső oldalán található. Akinél kialakul, annak a cipő hordása és a járás is fájdalmassá válik.

A műtét elkerülésére lehetnek megfelelőek a különféle bütyök korrigáló eszközök.

Ezek használatát minél hamarabb célszerű elkezdeni és folyamatos használatuk javasolt. A bütyök korrigálók vagy megállítják, legrosszabb esetben lassítják a további romlást, szerencsés esetben képesek visszafordítani a deformálódást. Ehhez azonban folyamatos és konzekvens használatuk szükséges. 

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Az éjszakai bütyök korrigáló korrekciós sínek hatása lehet a legerősebb.

Mivel cipő nélküli viselésre tervezték őket, így méretük nagyobb lehet.  Ezért hatásosságuk is a legjobb. Másrészt hatásukat a láb nyugalmi helyzetében, a deformációt előidéző terhelések nélkül  fejthetik ki, ráadásul folyamatosan hosszú időn keresztül, az éjszaka folyamán. Ezért a bütyök ellen a bütyök korrigálására a legjobbnak tartott eszközök a műtéti korrekción kívül. 

A nappali, cipőben viselhető bütyök korrigálók vagy bütyök védők el kell férjenek a cipőben. Anyaguk általában szilikon vagy textil. Hatásuk inkább a fájdalmas terület védelmében jelentkezik, mintsem a deformálódás korrigálásában. Leginkább a további romlást, a bütyök kialakulásának lassítását tudják biztosítani. A deformáló erőhatások csökkentésében mégis hasznos eszközök lehetnek.