Fürdetőszékek

A betegek ápolása során az egyik legfontosabb művelet a megfelelő körülmények között történő fürdetés, zuhanyzás, a tisztálkodás. A megfelelő személyi higiénia a beteg általános egészségi állapotára is kihatással van. Ezen túl alapvetően befolyásolja a beteg közérzetét, ezáltal  életminőségét a megfelelő tisztálkodás lehetősége. A nehezen mozgó betegek mosdatása nem csak nehéz feladat, veszélyes művelet is. A fürdőszobában történő elesés, elcsúszás a háztartási balesetek egyik kiemelt forrása. Fokozzottan igaz ez az idős, beteg személyek esetében. Ráadásul náluk egy elesés sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint a fiataloknál.

Ehhez a nehéz művelethez, a betegek megfelelő mosdatásához, fürdetéséhez, zuhanyzásához nyújtanak segítséget a fürdetőszékek, zuhanyzó székek, fürdőkád padok és egyéb fürdést és zuhanyzást segítő eszközök. 

 

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

A tusolószék esetében már alap elvárás általában a magasság állítás lehetősége. Az anyaguk értelemszerűen vízálló kelll hogy legyen. Az alumínium váz könnyebb súlyt tesz lehetővé, nem rozsdásodik. Az acél váz növeli a fürdető szék súlyát ezért abban az eseteben, ha kis súly megemelése is gondot okoz, nem javasolt ilyen eszköz választása. A fürdető székek fontos kiegészítő eleme a háttámla és a karfa, amely a fürdetés biztonságát fokozza. Sok esetben ez nagyon fontos választási szempont és a beteg igénye dönti el, szükség van-e ezekre. 

A súlyosan mozgáskorlátozott betegek számára olyan gördíthető fürdetőszékek ajánlottak, melyek alkalmasak a beteg mozgatására. Ajánlott a nagy méretű kerékkel szerelt fürdető szék, mert a küszöbön és más akadályon ezek tolhatóak át könnyen.

Fontosak lehetnek a fürdető székek egyedi állítható tulajdonságai: az ülőmagasság beállítása, a lábtartó magasságának beállíthatósága, az önhajtás lehetősége. A kapaszkodást és kiszállást nagyban megkönnyíthetik a felhajtható karfák.  kek. A tusolószék szoba wc egyben olyan többfunkció eszköz, amely egyben biztosítja eltérő higiéniai szükségletek kielégítését.

A fürdőkádban történő tisztálkodást könnyítik meg a kádra tehető vagy kádba helyezhető különféle fürdőkád padok