Podiart számítógépes talpvizsgálat

Az egészséges emberi láb álláskor három ponton támaszkodik a talajra: az I. és V. metatarsus fejecsén és a sarokcsonton. Ezen fő pontok között, az építészetben ismert, feszítőszerkezethez hasonló ívek feszülnek ki. Az egymás mellé helyezett két láb kupolaszerű boltozatot képez. A boltozat nem merev, a csontok közti szalagok és ízületek a járáskor keletkező rázkódásokat letompítják és a járást simává teszik. A...

A Suport szoftver lehetőséget biztosít arra, hogy a különböző időpontokban készített felvételek egymással és a standard ún. „ jó talpkép"-pel összehasonlíthatóak legyenek. Ez megkönnyíti a diagnosztikát és a talpnyomásban történt változások jól nyomon követhetők.

A korrekció célja, hogy a nyomvonalat a normális irányba tereljük. A normális lefutású nyomvonal és a korrekciós emelő - mint ék - együttesen olyan erőt keltenek, ami a boltozatot eredeti helyzetébe kényszeríti. Alapvetően fontos, hogy a korrekciós emelők nem alátámasztó, hanem a terhelésre fellépő dinamikus korrigáló funkciót látnak el. A korrekciót tehát a talpbetét megfelelő méretű és magasságú elemeinek (modulok) olyan...

A modulelrendezés elsősorban a korrekciós nyomvonal kialakítását és csak másodsorban a túlnyomott területek tehermentesítését szolgálja. A különböző modulok számítógépes tervezés és tapasztalati kipróbálás után kerültek kialakításra.

Kétfajta alaptípusú talpbetétet gyártunk: bőrt és polifoamot. A bőr betét természetes anyagokból készül. Az alaplap préselt kéregalapanyag, a betétet felépítő modulok gumiból készülnek és a fedőréteg krómcserzett sertésbőr. Leginkább az a vásárló rendeli, aki vékonyabbat szeretne, ill. nem izzadékony a lába. A polifoam pedig egy puha, szintetikus anyag, ami könnyen tisztítható (egy szappanos nedves szivaccsal), és azoknak szoktuk ajánlani, akiknek izzadékony...

Az emberek nagy része állva dolgozik
A legtöbb embernek, aki álló, helyesebben nem ülő-munkát végez, a nap folyamán előbb utóbb valamilyen problémája keletkezik.
Felmérések szerint a felnőtt lakosság 70 %-ának lábproblémája van, amiről legtöbbjük nem is tud. 20 % -nak kifejezett láb deformitása van. Ha szorít a cipő, az ember legfeljebb csak arra tud gondolni, hogy leüljön, hogy levegye a cipőjét. Előbb tudatalattijának, majd gondolkodásának középpontjába testi baja, nyűge kerül. Azaz nem a munkára, hanem lábproblémájára koncentrál. Siet, kapkod, mert mielőbb meg akar szabadulni ettől az állapottól, amivel balesetveszélyes helyzetbe sodorhatja magát.

1.) Adatlap felvétele A talpvizsgálat az adatlap felvételével kezdődik. Láthatóak azok az adatok, melyeket mindenképpen ki kell tölteni ahhoz, hogy a vizsgálatot folytathassuk.
2.) A kép rögzítése A páciens mezítelen talppal áll fel a dobogóra. A dobogón levő üveg teherbírása bevizsgáltan 500 kg, tehát nem kell aggódni, hogy beszakad.
3.) A kép rögzítése A felvétel fekete-fehérben készül el, hiszen nem a színekre, hanem a...

A korrekciós nyomvonal kialakítását a talp nyomásponti képe alapján egy tervező program segítségével végezzük. A megtervezett modulelrendezés sáncszerűen csatornát képez. A betét használata következtében szükségszerűen ebben fog haladni a test súlyvonala. Idővel az ébredő erők hatására a boltozatok az eredeti helyzet felé közelítenek

Talptorna

Olyan egyszerűen elvégezhető gyakorlatok, melyek a megfelelő talpbetét viselése mellett elősegítik a láb helyes terhelésének kialakulását.

Útmutató a Podiart talpbetét használatához

Hasznos információk a számítógépes talpvizsgálat alapján készült Podiart egyedi talpbetét használatáról