Haskötők, sérvkötők

A haskötők, sérvkötők anyagukat tekintve lehetnek rugalmasak vagy rugalmatlanok. Ez attól függ, hogy milyen funkciót kell ellátniuk, hiszen a sérvkötő nem készülhet rugalmas anyagból, mivel a feladata a testfelület szorosan és feszesen tartása, annak érdekében hogy a sérv ne tudjon kibújni az izomból.

A rugalmas haskötők használata gyakori ha jelentős súlyvesztés, vagy súlynövekedés áll be az ember szervezetében. Ilyenkor ugyanis a megnövekedett zsírszövet mennyisége megnehezítheti a mozgást, illetve a has tartása abban az esetben is nehézkessé válhat, ha hirtelen fogyás, vagy szülés következtében veszíti el feszességét a has. Ekkor jön jól egy rugalmas anyagból készült haskötő, amely visszaadja a mozgás szabadságát a has leszorításával, illetve a magabiztosság érzésével ruház fel, hiszen a lehetővé teszi olyan ruhák viselését, amelyben jól érezzük magunkat. Egyesek szerint nagy segítséget nyújthat a szülés utáni gyorsabb regenerálódásban, hogy a has visszanyerje eredeti állapotát.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A ragalmas anyagú haskötő tehát a kismamák fontos segédeszköze lehet a gyermekágyas időszakban, akár hüvelyi, akár műtéti úton hozták világra gyermeküket. Sokak számára megnyugtató, hogy a hasi műtét hegét megóvhatja a nappali használattal a haskötő.

Akár sérvműtét előtt állunk, akár már túl vagyunk rajta, a sérvkötő viselete javallott annak érdekében, hogy az izmok közül kitüremkedő szövetek a helyükön maradjanak, vagy a műtéti heg ne nyíljon szét. A hasi sérvkötők feszessége állítható, általában tépőzárral lehet kiválasztani a kívánt feszességet.

Sokak számára jelent segítséget egy jó minőségű haskötő viselete, ha krónikus derékfájással küzdenek, hiszen ez remekül megtartja a derekat.

A klasszikus haskötőkön túl lágyéksérv esetén is szükséges a sérvkötő viselése, ami egy nyomókötést jelent akár az egyik- vagy mindkét oldalon.

Nem összetévesztendő a haskötőkkel a terhességi öv, vagy terhességi fűző, amely kimondottan egy erre az állapotra optimalizált ortézis, segítségével megelőzhetők a hirtelen megnövekvő has okozta gerincfájdalmak, hiszen ez az állapot gyakran teljesen új és helytelen testtartás felvételét eredményezi.

Alapvetően minden haskötőről és sérvkötőről elmondható, hogy kiváló minőségű, jól szellőző, bőrbarát anyagból készülnek, hogy a viselőjüknek ne okozzon kellemetlenséget az akár hosszú órákon át tartó hordás.