Pulzoxi méterek

A pulzoximéter a vér oxigén telítettségét méri a bőrön keresztül. A vér oxigént telítettsége sok oknál fogva változhat. Nagyon súlyos állapotra utal, ha 90% alá süllyedt a vér oxigén telítettsége.

Szív, tüdő, ér és egyéb kórképek következtében csökkenhet a vér oxigén szaturációja.

A pulzoximéter készülékek nem csak az oxigén telítettség meghatározására, hanem más élettani paraméterek vizsgálatára is alkalmas lehet. A pulzus folyamatos figyelésére, a pulzus szabályosságának megfigyelésére, a pulzushullám megtekintésére alkalmas. Mindezt kombinálják egyes készülékek riasztás funkcióval, úgy rendellenes pulzusszám, vagy oxigén telítettség esetén hang és vizuális jelzéseket képesek kiadni.

Létezik csecsemő, gyerek és felnőtt pulzoximéter, de olyan megoldásra is van lehetőség, hogy egy készülékhez különböző csipeszek csatlakoztathatóak. Általánosságban elmondható, hogy az újra csíiptethető pulzoximeterek könnyen hordozhatóak, rövidebb idejű használatra javasoltak. A cserélhető fejjel rendelkező pulzoximéterek kijelzője jobban olvasható, a pulzushullám kiválóan értékelhető és sokszor folyamatos monitorizálásra is alkalmasak.

A koronavírus fertőzésből eredő légzőszervi problémákat már korai szakaszban jelzi a vér oxigéntartalmának csökkenése. Így a pulzoximéter akár életmentő is lehet, ha ennek köszönhetően korán elkezdődik a megfelelő orvois terápia. Sok esetben a nagyon súlyos állapot kialakulása éppen a túl későn elkezdett terápia következménye. A kezelőorvos számára minden más tünetnél hamarabb jelezheti a pulzoximéter segítségétvel megállapított  alacsony véroxigén szint a koronavírus fertőzés következtében fellépő súlyos egészségromlást.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: