Járókeretek, rollátorok

Ha a járóbotok már nem nyújtanak elég segítséget a biztonságos helyváltoztatásban, a sokkal nagyobb stabilitást adó járókeretek vagy a kerekekkel ellátott rollátorok segítenek. Ezek a járást segítő eszközök több ponton stabilan adnak megtámasztást, nagyfokú biztonságot jelentve használójuknak a lakásban és kültéren egyaránt.

A rollátorok kerekeken guruló, robosztusabb kivitelű eszközök, akár leülésre vagy tárgyak szállítására is alkalmasak. Mégis könnyű és összecsukható szerkezetek, amik szállíthatóak.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A járókeret egy olyan segédeszköz, amelyet azok az emberek használnak, akiknek nehézséget okoz a járás, például idősek, mozgássérültek vagy rehabilitációban lévő betegek. A járókeretek lehetnek hagyományos, kézi tolókarral rendelkező változatok, de léteznek elektromos járókeretek is, amelyek segítségével az emberek könnyebben tudnak mozogni és közlekedni.

A járókeretek általában könnyű, de erős anyagokból készülnek, például alumíniumból vagy acélból, hogy könnyen hordozhatók és kezelhetők legyenek. A járókeretek általában állítható magasságúak és összecsukhatók, így könnyen tárolhatók és szállíthatók.

A járókeretek általában kétféle formában kaphatók: a hagyományos, fix kerekű változatok és a forgó kerekű változatok. A forgó kerekű járókeretek nagyobb manőverezhetőséget biztosítanak, így könnyebben közlekedhetnek a szűkebb helyeken.

A járókeretek jelentősen javítják az emberek mozgékonyságát és segítenek az önállóságuk megtartásában. Sokan hosszú időn át használják őket, és sokak számára fontosak a mindennapi életben való közlekedés és a szabadság érzése. A járókeretek használatával az emberek nagyobb függetlenséget és biztonságot éreznek, és sok esetben hosszabb távon is megőrzik az életminőségüket.

A rollátor egy olyan segédeszköz, amelyet azok az emberek használnak, akiknek nehézséget okoz a járás, például idősek, mozgássérültek vagy rehabilitációban lévő betegek. A rollátorok segítenek a felhasználóknak biztonságosabbá és kényelmesebbé tenni a járást, valamint javítják az egyensúlyt és az irányítást.

A rollátorok általában könnyű, de erős anyagokból készülnek, például alumíniumból vagy acélból, hogy könnyen hordozhatók és kezelhetők legyenek. A rollátorok általában állítható magasságúak és összecsukhatók, így könnyen tárolhatók és szállíthatók.

A rollátorok általában négy kerékkel rendelkeznek, amelyek jobb stabilitást és egyensúlyt biztosítanak a felhasználó számára. Vannak azonban olyan rollátorok is, amelyek csak két kerékkel rendelkeznek, és amelyek nagyobb manőverezhetőséget és könnyebb tárolást tesznek lehetővé.

A rollátorok általában különböző tartozékokkal is elláthatók, mint például ülőlap, kosár vagy tartó, amelyek még kényelmesebbé teszik a használatukat. A rollátorok segítségével az emberek nagyobb függetlenséget és biztonságot éreznek, és sok esetben hosszabb távon is megőrzik az életminőségüket.

Fontos megjegyezni, hogy a rollátorok használata nem csak a mozgássérülteknek szól. A rollátorok segítségével az idősek és a gyengébb fizikumú emberek is könnyebben közlekedhetnek, így hosszabb ideig élhetnek önálló életet, és továbbra is élvezhetik a szabadság érzését.

A járókeretek lehetnek fix vagy összecsukható kivitelűek. Magasságuk a használó testméretéhez állítható.

Léteznek úgynevezett lépegető járókeretek, amiknek súlyát nem kell megemelni minden lépésnél. Ez nagy könnyebbség a legyengült betegek számára.

Igen népszerűek a négy fogantyús, felállást segítő járókeretek. Az ágyhoz, fotelhez közel helyezve, ülő helyzetből lényegesen megkönnyíti a felemelkedést majd a továbbhaladást.

A járókeretek esetében fontos a terhelhetőség figyelembe vétele. A nagyobb teherbírású eszközök az igénybevételnek megfelelő anyagból készülnek.

A rollátor kiválasztásánál érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni:
A súly szempontjából vannak nehezebbek, és könnyű vagy akár ultakönnyű kivitelek. Amennyiben az eszközt akár rövid távon is, de kézben kell vinni (pl. néhány lépcsőfok), célszerű könnyebb súlyút választani.
A beülő szélességet a beteg testméretének ismeretében érdemes figyelembe venni, valamint a háttámasz megléte is növelheti a betegek biztonságérzetét.