Járókeretek, rollátorok

Ha a járóbotok már nem nyújtanak elég segítséget a biztonságos helyváltoztatásban, a sokkal nagyobb stabilitást adó járókeretek vagy a kerekekkel ellátott rollátorok segítenek. Ezek a járást segítő eszközök több ponton stabilan adnak megtámasztást, nagyfokú biztonságot jelentve használójuknak a lakásban és kültéren egyaránt.

A rollátorok kerekeken guruló, robosztusabb kivitelű eszközök, akár leülésre vagy tárgyak szállítására is alkalmasak. Mégis könnyű és összecsukható szerkezetek, amik szállíthatóak.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A járókeretek lehetnek fix vagy összecsukható kivitelűek. Magasságuk a használó testméretéhez állítható.

Léteznek úgynevezett lépegető járókeretek, amiknek súlyát nem kell megemelni minden lépésnél. Ez nagy könnyebbség a legyengült betegek számára.

Igen népszerűek a négy fogantyús, felállást segítő járókeretek. Az ágyhoz, fotelhez közel helyezve, ülő helyzetből lényegesen megkönnyíti a felemelkedést majd a továbbhaladást.

A járókeretek esetében fontos a terhelhetőség figyelembe vétele. A nagyobb teherbírású eszközök az igénybevételnek megfelelő anyagból készülnek.

A rollátor kiválasztásánál érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni:
A súly szempontjából vannak nehezebbek, és könnyű vagy akár ultakönnyű kivitelek. Amennyiben az eszközt akár rövid távon is, de kézben kell vinni (pl. néhány lépcsőfok), célszerű könnyebb súlyút választani.
A beülő szélességet a beteg testméretének ismeretében érdemes figyelembe venni, valamint a háttámasz megléte is növelheti a betegek biztonságérzetét.