Erősítő szalagok

Egy jó erősítő szalag sokak számára hasznos kiegészítő lehet, hiszen a mozgesrahabiltációs terapeutáktól kezdve, a hobbi sportolókon át a profikig mindenki számára jól kihasználható ez az eszköz. Legnagyobb előnye abban rejlik, hogy valószínűleg ez a létező legkisebb helyigényű sporteszköz. Költséghatékony, hiszen egy jó minőségű szalag akár hosszú éveken át kiszolgál bennünket, hozzásegít az otthoni testedzés sikeréhez, megspórolva a konditerembe járás költségét mind anyagilag, mind pedig időnket tekintve.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Ha a járvány időszaka Önt is a sarokba szorította és otthoni sportedzésre kényszerült, bizonyára elgondolkodott azon, hogy beszerez otthonra valamilyen kiegészítőt amely segítségére lehet a minél hatékonyabb testedzésben.

Nagy népszerűségnek örvend manapság az úgynevezett fokozatos ellenállású gumiszalag, amelyet kezdetben a gyógytornászok alkalmaztak előszeretettel a terápiák során. Sokfajta sport- és egyéb sérülés utáni fizikoterápiában alkalmazták, majd a nagyközönség körében is fokozatosan elterjedt, mivel többféle izomcsoportot is megdolgozhatunk vele, ezért nagyon sokrétű a felhasználása.

A gumiszalaggal végzett rezisztenciaedzés olyan elven működik, hogy a gumiszalag ellenállását leküzdve erősödik a testünk izomzata. Eleinte a legkisebb ellenállásig húzzuk a szalagot, majd fokozatosan alkalmazkodva húzhatjuk egyre  jobban. Ha egy gyengébb ellenálllású szalagot "kinőttünk", erősebbre válthatunk.

Ugyanolyan hatékony a hátizom erősítésében, mint akár a kisebb izomcsoportok fejlesztésében, mint például a tricepsz, vagy a fenék. Nagyon jól kihasználható tehát az egész test erősítésére.

A gumiszalagok különböző színei a különféle erősségi fokozatokat jelölik a kezdő sportolótól a testépítői szintig. A felső kategóriás szalagok között találunk olyan termékeket, amelyeknek a nyúlása és az abból eredő ellenállás pontosan bemért, vagyis pontosan meg lehet mondani, hogy a szalag 100 vagy akár 200%-os nyúlásánál pontosan mennyi erő kifejtésére van szükség. A súlyzós edzéshez hasonlóan tehát tudjuk azt hogy hány kilót mozgatunk meg az egyes gyakorlatok elvégzése során.

Ahhoz, hogy hosszú ideig társunk legyen az edzéseink során, fontos, hogy figyeljünk oda a szalagok karbantartására. Ez nem nagy ördöngösség, mindössze arról van szó, hogy a használat után a szalagot szórjuk be hintőporral, hogy a rá került verejték, szennyeződés, egyebek, ne száradjanak rá, ne tapadjon össze.