Kerekesszékek

A mozgásukban akadályoztatott, beteg vagy idős emberek számára jelentenek óriási segítséget a helyváltozatás során.

Koruknál vagy egészségi állapotuknál fogva a normál mozgásukban akadályoztatott személyek helyváltoztatása nem könnyű feladat. Életminőségüket nagyban befolyásolja, hogy mennyire biztosított számukra a mozgás lehetőség. A teljesen ágyhoz kötött személyek esetében is nagyon lényeges a rendszeres átmozgatás.

Nagyban javítja az ápoltak közérzetét, ha valamilyen módon tudnak mozogni. A mai, korszerű kerekesszékekel ez megoldható, ezáltal visszaadjuk az önállóság érzését mozgáskorlátozott hozzátartozóinknak.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A mechanikus kerekesszék olyan segédeszköz, amelyet olyan emberek használnak, akik korlátozottan tudnak mozogni vagy nem tudnak járni. A mechanikus kerekesszékek a manuális erőt használják a mozgáshoz, vagyis a felhasználó saját erőfeszítéseire támaszkodnak.

A mechanikus kerekesszékek általában acélból vagy alumíniumból készülnek, és általában könnyűek és erősek. A kerekesszékek általában állandó vagy összecsukható keretekkel rendelkeznek, amelyek könnyű tárolást és szállítást tesznek lehetővé.

A mechanikus kerekesszékek általában két nagy hátsó kerékkel és két kisebb elülső kerékkel rendelkeznek. A felhasználó a hátsó kerekeket a kezeivel vagy a karjával hajtja, miközben az elülső kerékek segítik az irányítást és a stabilitást. Vannak olyan mechanikus kerekesszékek is, amelyek három vagy négy kerekkel rendelkeznek.

A mechanikus kerekesszékek általában különböző tartozékokkal is felszerelhetők, például üléspárnákkal, lábtartókkal, karfa- és háttámlapokkal, valamint tartókkal és kosarakkal. Ezek a tartozékok javítják a kényelmet és a biztonságot, és lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy az adott tevékenységet kényelmesebben és könnyebben végezze el.

A mechanikus kerekesszékek lehetővé teszik az emberek számára, hogy a mozgáskorlátozottságuk ellenére is aktívan részt vegyenek a mindennapi tevékenységekben és a közösségi életben. A kerekesszékek biztosítják az önállóságot és a mobilitást, és javítják az életminőséget.

Biztosítják a lakásból történő kimozdulást vagy a lakáson belüli szabad mozgást.
Általában összecsukhatóak, kézifékkel ellátottak, az ülőfelület és a háttámasz alakítható anyagból vannak. Toló karral ellátott termékek, így egy segítő könnyen segíthet a kerekesszékben ülőnek.

Ezen eszközök fontos választható tulajdonsága a beülő szélesség. Nem midnen típusnál áll rendelkezésre választható méret, de ahol ez lehetséges, érdemes a használó testméretéhez  és testalkatához leginkább megfelelő beülő szélesség választása. Ahol van méret választák, azt feltüntetjük a termék részleteknél. 

Önhajtós kerekesszékek

Nagy méretű hátsó kerékkel rendelkeznek. Így a benne ülő a nagy hátsó kereken levő hajtó karral tudja mozgatni és irányítani az önhajtós kerekesszéket. Így képes akár külső segítség nélkül is az önálló helyváltoztatásra.

Transzport vagy tranzit székek

Kisebb méretű hátsó kerékkel vannak felszerelve, így a kerekesszék mozgatása  csak segítő közreműködésével lehetséges. A tranzit kerekesszékek kisebb helyigényűek így könnyebben szállíthatóak.  

Speciális kiegészítők

Ha hosszabb időt tartózkodik a használó a székben, akkor mindenképpen érdemes valamilyen ülő párnát használni. Ezek a speciális párnák nem csak a komfort érzetet javítják, hanem megelőzik a felfekvéses tünetek kialakulását. Minél speciálisabb egy kerekesszék párna, annál hatásosabban képes  megelőzni vagy kezelni a felfekvéses problémákat.

A régi időkhöz képest az akadálymentesítés kedvező trendje következtében, egyre nagyobb számban léteznek a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető, használható terek és épületek. A közlekedési eszközök akadálymentes használatának lehetősége nehezen, de pozitív irányba mozdult el.

Utcai használatra is alkalmas kerekesszék segítségével a mozgáskorlátozottak akár önállóan is, biztonságosan és kényelmesen tudnak közlekedni, hivatali ügyeket intézni, ezáltal csökken kiszolgáltatottságuk, társadalmi elszigeteltségük, s lehetővé válik számukra az aktívabb életvitel.

Kaphatók akár nagyon könnyű kivitelben, kifejezetten alkalmai utakhoz. Több típus ideálisan használható tömegközlekedési eszközökön, utazáshoz, kiránduláshoz. Más típusok inkább otthoni használatra készülnek, utcai használatra korlátozottan alkalmasak. Léteznek olyan speciális kialakítású eszközök is, amelyek vécéként is használhatók, ennek az az előnye, hogy nem szükséges felállni és kiszállni, ha vécé használatára van szükség. Készülnek kifejezetten nagy, 100 kg feletti teherbírású kerekesszékek is. A kínálatban megtalálhatók olyan eszközök is, amelyeknek az ülése és a háttámlája egyaránt párnázott és mosható is, valamint a kerekei nem igényelnek gondozást.

Az önhajtó típusokkal önállóan is tud közlekedni a használója. Vannak keskeny folyosókhoz, több lépcsősorozathoz tervezett, úgynevezett menekítő székek is. Gyerekek számára készültek a felállító funkcióval rendelkező speciális kerekesszékek. Beszerezhetők az otthoni betegápolást támogató multifunkciós kerekesszékek is, amelyeket zuhanyzáshoz és betegszállításhoz terveztek, ugyanakkor vécével is felszereltek.

Kerekesszékeket alkalmaznak kórházakban, rendelőintézetekben, idősotthonokban, repülőtereken, illetve minden olyan létesítményben, ahol mozgássérült vagy mozgásukban nehezített személyeket kell különböző okok miatt mozgatni.

Igazán komfortosak a párnázott székek, amelyeknek minden pontja állítható. Így tökéletesen testreszabhatjuk minden részletét, ezzel is növelve a kényelemérzetet. Ne feledjük, hogy sok beteg akár az egész napját ezekben a székekben tölti. Épp ezért fontos, hogy a lehető legjobban érezzék magukat, miközben ülnek.

A kicsik között is előfordul, hogy valamilyen oknál fogva kerekesszékre van szükségük. A BükkösMed gyógyászati webáruház által forgalmazott, gyerekeknek tervezett kerekesszék segíti a mozgatást. Az, hogy a szék különböző tartozékai állíthatóak legyenek, a gyerekek esetében még fontosabb.

 Ahogy nőnek, fejlődnek, úgy szükséges a testükhöz igazítani a kerekesszéküket. Így rugalmasan változtathatjuk a kerekesszékük paramétereit. Ennek köszönhetően egy szék hosszú évekig szolgálhatja a gyerekeket és a szüleiket.

Alapvetően kézi hajtású és elektromos kerekesszékeket különböztetünk meg.

A kézzel hajtott, mindennapi használatra tervezett kerekesszékeknek létezik merev, illetve összecsukható változata. Az összecsukható eszközök alkalmasak arra, hogy beférjenek egy személyautóba, így nagyobb mozgásteret adva használójuknak.

 A merev kerekesszékek viszont hosszabb távok megtételére alkalmasabbak. Ezeket egyes gyártók ma már ultrakönnyű anyagokból - alumínium, magnézium vagy titánötvözet - készítik, sportolásra, akár túrázásra alkalmas kivitelben.

Léteznek állítható  ülésmagasságú típusok is. Egyes különleges kialakítású típusoknál az ülés szöge és szélessége, a lábtámaszok hossza is módosítható, így biztosítva a használó kényelmét.

Egy normál átlagos kerekesszék teherbírása általában 110-120 kg, ezért amennyiben az eszköz túlsúlyos beteg számára szükséges, akkor nagy teherbírású változatra van szükség.