A lábról

Tyúkszem

2017.05.29 11:08

A tyúkszem a láb egyik leggyakoribb elváltozása, mely nyomásra és ütésre is éles fájdalmat okoz. Tulajdonképpen a bőr jellegzetes megvastagodása (bőrkeményedés), amely a láb túlterhelt, túlzottan igénybevett részein alakul ki. A bőr ugyanis vastagabb hámréteg képzésével védekezik az ismétlődő nyomás és dörzsölés ellen. Megvastagodott bőrréteg nem csak a felszínen fordul elő, hanem a bőr alatt is, ahol egy kúp...

A tyúkszem a láb egyik leggyakoribb elváltozása, mely nyomásra és ütésre is éles fájdalmat okoz. Tulajdonképpen a bőr jellegzetes megvastagodása (bőrkeményedés), amely a láb túlterhelt, túlzottan igénybevett részein alakul ki. A bőr ugyanis vastagabb hámréteg képzésével védekezik az ismétlődő nyomás és dörzsölés ellen. Megvastagodott bőrréteg nem csak a felszínen fordul elő, hanem a bőr alatt is, ahol egy kúp alakú magban végződik. Ez a bőr alatti csúcs nyomja az idegvégződéseket és kínzó fájdalmat okoz.

 • A tyúkszem­nek két gyakrabban előforduló típusa van:
  • a kemény tyúkszem, amely elsősorban a talpon a középcsontok fejecsei alatt, valamint a begörbülő lábujjak felett keletkezik,
  • a lágy tyúkszem a lábujjak között.

  Előbbit a láb statikai problémái és a rossz lábbeli okozza, míg az utóbbiért egyértelműen a nem megfelelő lábbeli a felelős.

   

 • Megelőzése
  A bőrkeményedés­ek ellen is a megelőzés a legjobb módszer, elsősorban a megfelelő sarokmagasságú, kényelmes lábbeli viselése.
 • Orvoslása
  Ha már kialakult a bőrkeményedés, reszelő, bőrgyalu segítségével magunk is eltávolíthatjuk, de súlyosabb esetekben célszerű szakemberhez fordulni. Egyedi talpbetét­tel még a legmakacsabb tyúkszem­től is megszabadulhatunk. A talpbetét, helyreállítva a láb megbomlott egyensúlyát, mentesíti a nyomás alól a túlterhelt részeket és ezzel megszünteti a bőrkeményedés­ek okát is. Még vastag maggal rendelkező tyúkszem­ek is elmúlnak a szakszerűen kialakított, a megfelelő helyen szivacspárnával borított, egyedi talpbetét­tel. Természetesen talpbetét viselése esetén is először szakszerűen el kell távolítani a tyúkszemet, de az már nem alakul ki újra.