Az egészségről

Ismerjük meg az elektromos kerekesszéket!

Ismerjük meg az elektromos kerekesszéket!

Az első elektromosan meghajtott kerekesszéket 1950-ben készítette el egy kanadai férfi, bizonyos George Klein. Az évszámból ki is találhatjuk, hogy második világháborús veteránokon szeretett volna segíteni a találmányával, hiszen ebben a háborúban viszonylag nagy volt a túlélési arány, azonban sokan szenvedtek olyan sérüléseket, amelyek ellehetetlenítették a későbbi ép életet, kerekesszékbe kényszerülve voltak kénytelenek élni, nem ritkán akár nyaktól lefelé megbénulva.

Ez a fajta gerincsérülés kihívás elé állította az ápolást végzőket, orvosokat egyaránt, hiszen igen nagy számban lettek Amerika-szerte (és másutt is) olyan sérült férfiak, akik nyaktól lefelé nem voltak képesek mozogni, de még életük delén voltak, így megoldást kellett találni egyrészt az ő rehabilitációjukra, másrészt a közlekedés okozta nehézségek leküzdésére.

Sokat fejlődött hát ebben az időben mind a mozgás rehabilitáció és gyógytorna, mind a bénultak orvosi ellátása, nem beszélve a személyes mozgást segítő eszközökről.

A huszadik században tehát azok a sérültek voltak leginkább a célcsoportja az elektromosan meghajtott kerekesszékeknek, akik az állapotuknál fogva nem voltak képesek saját maguk hajtani a mechanikus kerekesszéket. A huszonegyedik századra ez megfordult, mert egyre nagyobb számban vannak olyan gerinc- vagy végtagsérült emberek, akár részben- vagy teljesen járásképtelenek, akik a teljes élet megélésének lehetőségét látják az elektromos kerekesszékben.

Az elektromos kerekesszék evolúcióján nyilvánvalóan nagyot dobott az akkumulátorok forradalma, a régi savas akkumulátorokat felváltották a modern, lítium-ionos akkumulátorok. Ezek jóval nagyobb üzemidővel rendelkeznek, töltési idejük kisebb, és kevésbé karbantartás igényesek az elődeiknél. Nem utolsó szempont természetesen az utóbbiak kevésbé környezetszennyező mivolta sem.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy egy elektromos kerekesszéket használó személy könnyedén elmehet napi 35-40 kilométert is egy feltöltéssel, mindenféle bonyodalom nélkül, éjszaka pedig a telefonjához hasonlóan töltőre teheti a kerekesszékét is, hogy másnap reggel újra az ő kényelmét szolgálja.

S ha már kényelem: napjaink elektromos kerekesszékei a lehető leginkább ergonomikus kivitelben készülnek, hiszen használójuk napi sok órát tölt bennük ülve. Itt sem kell nélkülözni a dönthető háttámlát, az üléspárnát, a kartámlát, természetesen a kerekesszéket irányító „joystick” bármelyik oldalra felszerelhető, a mágnesfék biztonságos és megbízható.

A design sem kerül már a jelentéktelen szempontok közé, ezek a gyógyászati segédeszközök már nem csúnyák, nem kell, hogy rémisztőnek tűnjenek, a megjelenésük kimondottan barátságos, nem ritkán kimondottan high-tech.

Bár a legtöbbünk számára nagyberuházás egy ilyen elektromos kerekesszék beszerzése, olyan fokú életmódbeli javulást eredményezhet, és annyi hasznos energiát szabadít fel a használója életében, hogy mindenképpen érdemes elgondolkodni a megvásárlásán.

Ha szakértő segítségre lenne szüksége az ideális eszköz megtalálásához, keresse kollégánkat, nagyon szívesen segítünk!