Az egészségről

Ápolási ágyhoz ápolási matracot!

Ápolási ágyhoz ápolási matracot!

Ha megszületett a döntés az ápolási ágy otthoni beszerzéséről, mert a hozzátartozója tartósan ápolásra fog szorulni, akkor körültekintő információszerzés után válassza ki a kívánt ágyat. Szerette ezután a nap jó részét ebben az ágyban ülve és fekve fogja tölteni, úgyhogy nem mindegy hogy milyen eszközt szereznek be.

Az életminőség minél teljesebbé tétele érdekében igyekezzenek a legjobb megoldást választani a mielőbbi gyógyulás vagy a meglévő egészségi állapot megtartása érdekében. Gyógyászati segédeszköz szaküzletünk mindenben segít az optimális megoldást megtalálni, hogy ár/érték arányban a lehető legjobb és leginkább alkalmas terméket válassza annak, aki igazán fontos az Ön számára.

Nagyon fontos tudni, hogy az ápolási betegágyaknak nem tartozéka a matrac, azt ugyanolyan módon, külön kell megvásárolni, ahogyan egy hagyományos otthoni ágyhoz az ágyrácsot és a matracot. Itt annyi a különbség, hogy az ápolási ágy tartalmazza az ágyrácsot, hiszen elengedhetetlen alkatrésze annak. Az ágyrács tartó keresztrúdjai gondoskodnak nemcsak a megfelelő súlyeloszlásról, de az ágy különböző mozgató funkcióit is ellátják, akár motoros, akár mechanikusan mozgatható kivitelről van szó. Az ágyrácsok gyakran fémből készülnek, még akkor is, ha az ágy faborítást kapott, így nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a fém ágyrács a megszokottnál jóval keményebb, ha úgy tetszik kényelmetlenebb. Főleg akkor, ha nem a hozzá illő matracot, hanem csak egy hagyományos ágymatracot teszünk bele. Az ápolási ágyhoz való matracnak ugyanis jóval nagyobb a sűrűsége, így megóvja a használóját a kemény ágyrácstól, hiszen mindabból mit sem érez. Figyeljünk tehát a megfelelő vastagságra és sűrűségre, hiszen egy nagyobb testsúlyú embernek jóval vastagabb matracra lehet szüksége, hogy ne érezze az ágyrácsot.

A mai, modern matracok már jórészt poliuretánból készülnek. Természetesen minél drágább egy matrac, annál több extra tulajdonsággal rendelkezik, de mik is lehetnek ezek a tulajdonságok?

Egy nagy igénybevételnek kitett ápolásra szánt matrac különösen sokszor van kitéve a nedvesedés kockázatának, ezért ha megtehetjük, válasszunk vízálló matracot! Természetesen ebben az esetben nem maga a szivacs a vízálló, hanem tartozik hozzá egy speciális anyagból készült huzat, amelyet a matracra felhúzva vízhatlanná tehetjük azt. Itt jegyezzük meg, hogy ezek a matrachuzatok általában nincsenek ráhúzva a matracra, azt a matrac használatbavételekor kell felhúzni rá.

Egy ápolási ágymatracnak gyakran speciális kialakításúnak kell lennie olyan szempontból is, hogy az ápolási ágyhoz való illeszkedésének tökéletesnek kell lennie. Mivel az ápolási ágyak akár több ponton is mozgathatóak, az a legjobb, ha a választott matracunk is alkalmazkodik ezekhez a mozgásokhoz a formájával. Léteznek tehát olyan több részre tagolt matracok, amelyek képesek tökéletesen lekövetni az ágy mozgását anélkül hogy félrecsúsznának vagy leesnének a helyükről.

Extra tulajdonság, ha egy matrac antibakteriális anyagból készül, vagy ha sterilizálható, mert annyira bírja a magas hőfokot, sőt, lángálló kivitelű matracok is léteznek, mindezeket persze elsősorban kórházi felhasználásra készítik.

És ami a legfontosabb egy ápolásra szánt matraccal kapcsolatban, hogy segít-e a felfekvések kialakulását elkerülni. A folyamatos ágyhoz kötöttség egyik legnagyobb kockázata az úgynevezett felfekvések keletkezése. Ez azokat a betegeket veszélyezteti, akik folyamatosan egy pozícióban fekszenek az ágyban akár több órán át egy nap, és több napon át hosszú-hosszú időn keresztül. Ez a nyomási fekély néven is ismert betegség az alapbetegségen túl leselkedik az idős vagy beteg emberekre és a megelőzésük nagyon fontos. A felfekvés, vagy orvosi nevén decubitus lényegében a szövetek elhalását jelenti, aminek a kivédése mozgatással és speciális, erre a célra kifejlesztett antidecubitus matracok használatával lehetséges. A forgatás és a jó minőségű fekhely ellenére a sebkezelés is szükségessé válhat, erre sebtisztítás és kötszerek jelenthetik a megoldást, amelyben akár sebészi segédletre is szükség lehet. Fontos tehát, hogy mielőbb jó minőségű, speciális szivacsokból összeállított, többzónás matracra fektessük a beteget.

Nem mindegy tehát hogy hogyan és mit választunk, ha otthonápolásról van szó.

Ha elveszne az ápolási ágyak és matracok útvesztőjében, kérjen szakértő segítséget munkatársunktól, készséggel állunk rendelkezésére!