Az egészségről

Bokarögzítő használatával sikeres a kezelés és megelőzhető az állapotromlás

Bokarögzítő használatával sikeres a kezelés és megelőzhető az állapotromlás

Nem kell feltétlenül versenyszerűen sportolni ahhoz, hogy bokasérülést szenvedjen az ember, hiszen a hétköznapokban is elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy kiforduljon a boka, sérülést szenvedjenek a szalagok.

A traumás ellátás leggyakoribb szereplője a sérült boka, mivel a lábát többnyire mindenki aktívan használja, úgyhogy igen gyakran érintett ez a szervünk a balesetekben. A bokasérülések nagy hányadában pedig leginkább a külső rész érintett, mivel a járásnál, mozgásnál fogva leginkább az van kitéve a sérülés veszélyének.

A bokaszalag szakadása lehet teljes, vagy részleges. Teljes szakadás estén műtéttel orvosolható a probléma, ilyenkor az orvos gyakorlatilag összevarrja az elszakadt szalagokat, s ezután hosszú lábadozási idő vár a betegre, mindenfajta terhelés kizárásával.

Ha szerencsésebb volt a beteg és csak enyhén, vagy közepes fokban szakadt a szalagja, mert csak egy amolyan átlagos „kifordulása” volt a bokájában, akkor jó eséllyel a szalagok maguktól is meg tudnak gyógyulni, természetesen kitartó gyógytorna és türelem mellett.

Ha súlyosabb sérülés esetén sikerül megúszni a láb begipszelését, akkor jó eséllyel egy komolyabb rögzítő csizma lesz a társunk a mindennapokban, néhány héten át. Ugyanezeket a lábszárrögzítőket használják az achilles-ín és a lábszár sérülésénél is, mivel minden ilyen lábsérülésnél tökéletesen rögzíti a lábat, így helyettesítheti a gipszelést- természetesen az orvos jóváhagyásával.

A lábszár- és bokarögzítő csizmáknál eggyel egyszerűbb eszköz a részleges szakadás, vagy annál enyhébb sérülés gyógyításában a légpárnás bokarögzítő, amely két oldalról rögzíti a bokát, tépőzáras pántok segítségével. Ezt a megoldást már sokan ismerhetik, hiszen az elmúlt években igen elterjedtté vált az alkalmazása, bokatörések utáni fizikoterápiában automatikusan előírja a használatát az orvos. A bokarögzítő két merev tokja alatt mindkét oldalon felfújható légpárnák találhatók, ezek a betétek tökéletesen illeszkednek a láb formájához és kényelmesebbé teszik a viselést.

Erősen tartó, rugalmas bokarögzítőt szokás használni a lábadozási időszak vége után, amikor a szalagok már kezdik visszanyerni eredeti állapotukat. A sikeres műtétnek köszönhetően a szalagok már össze vannak varrva, vagy maguktól összeforrtak, enyhébb sérülés esetén rugalmasságukat és feszességüket visszanyerték. A megnyúlt szalagokat mozgásterápiával és manuálterápiával szükséges helyreállítani, azonban a mozgás újbóli megkezdéséhez elengedhetetlen egy feszesen tartó, rugalmas bokarögzítő pánt használata, amely tartja a bokát, segít megakadályozni az újbóli sérülést.

Mivel a korábbi hetek nyugalmi állapotának köszönhetően az izmok meggyengülnek, a korábban elmaradt terhelés hiányában nem tudják ellátni feladatukat. Ezért az izmok újbóli, fokozatos erősítésére van szükség, természetesen a sérült, gyenge szalagokra tekintettel, kíméletesen. Ehhez elengedhetetlen a bokaortézis alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy lassan visszatérjen életünk a normál kerékvágásba.

A bokarögzítő még sokáig velünk maradhat egy enyhén tartó elasztikus bokaszorító formájában, hiszen ettől biztonságban érezhetjük magunkat a korábbi sérülés ellenére is, mivel segít az újbóli sérülés kiküszöbölésében, lehetővé teszi, hogy akár újra visszatérjünk a sportoláshoz is. Segít optimalizálni az izomteljesítményt és egyenletesen megtámasztja az ízületet.

Amennyiben a gyógyulás útjára léptünk és elasztikus rögzítő használata mellett döntünk, akár erős, akár normál bokarögzítőre van szükségünk, ügyeljünk a megfelelő méretválasztásra, hiszen fontos, hogy ne szorítsa el a lábat a kötés, ne akadályozza a vérkeringést, ne legyen kényelmetlen, ugyanakkor stabilan és biztosan lássa el a feladatát. A boka körfogat alapján válasszuk ki a megfelelő méretet.

Amennyiben segítségre van szüksége az optimális eszköz megválasztásában, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére elérhetőségeink valamelyikén!