Az egészségről

Segítsük idős hozzátartozóinkat rollátorral!

Segítsük idős hozzátartozóinkat rollátorral!

Idegenül csengő szó, de egyre többen ismerjük már, hiszen lassanként beépül a köztudatba. Talán jobban körülírná a termék lényegét a guruló járókeret szó, de barátkozzunk meg inkább az előző megnevezéssel, mert sokak számára már így ismert és egyszerűbb is.

Már definiáltuk is ezzel, hogy mi is az a rollátor. Egy kerekeken guruló járókeret, amely a járást segítő gyógyászati segédeszközök közé tartozik. Olyan betegek számára ideális a használata, akiknek nem feltétlenül a járással van problémájuk, vagy legalábbis nem kizárólag alsóvégtagi problémákkal küszködnek, hanem elsősorban egyensúlyzavarokkal, szédüléssel, vérnyomásproblémákkal kell együtt élniük, amely miatt hajlamosabbak az átlagnál gyakrabban elesni, vagy akár hajlamosabbak gyorsan elfáradni. A cél tehát nem az, hogy a lábakról valamilyen mértékben áthelyezzük a terhelést a felsőtestre, azzal, hogy a kezeinkkel belekapaszkodunk a rollátor fogantyúiba, hanem az, hogy az eszköz biztos tartást és stabil megállási- és kapaszkodási lehetőséget nyújtson számunkra járás közben.

A rollátor valódi életminőségbeli javulást jelenthet idős hozzátartozóink számára, hiszen a használata beépítése a mindennapokba jelentősen megkönnyítheti az életet. Ha megnézzük az eszközt, azonnal szembe tűnik, hogy kényelmi funkcióval és segítő funkcióval is el van látva az eszköz. Mit is értünk ez alatt?

Láthatjuk, hogy a rollátor legfeltűnőbb része a rajta található ülőke, ami azt a célt szolgálja, hogy a rollátor segítségével közlekedő ember kifáradás esetén bármikor meg tudjon állni pihenni, és akár le is tudjon ülni olyan körülmények között is, ha éppen a közelben nem érhető el pad vagy más ülőhely. Lényegében tehát egy hordozható ülőke is- egyebek mellett- ez az eszköz, ami hatalmas segítség a mozgásában enyhén korlátozott emberek számára, akik igyekeznek megőrizni aktivitásukat a mindennapokban, de ebben némi segítségre van azért szükségük.

Jellemző, hogy a rollátor használói nem akarnak a környezetük terhére lenni, ezért a hétköznapokban felmerülő apróbb kihívásokat igyekeznek egyedül megoldani, ebben remek társ ez a guruló eszköz. Itt említenénk példaként a bevásárlás problematikáját, ami kisebb mértékben az idősek számára sem teljesíthetetlen feladat, sőt, ez egyben egy szociális tevékenység is, amikor szeretteink a kisboltban, a gyógyszertárban, a pékségben találkozni és beszélgetni tudnak más emberekkel. Nincsenek tehát folyamatosan rászorulva a fiatalabb, vagy jobb karban lévő rokonok és ismerősök segítségére, mivel a rollátoron található kis kosár segítségével maguk is tudnak apróbb bevásárlásokat és ügyeket intézni.

Az ülőke és a kosár mellett szintén nagyon fontos eleme a rollátornak a rajta található fékrendszer, ami kétszintű fékezést tesz lehetővé. A fékezett kerekek a hátsó kerekek, három- és négykerekű kivitel esetében is. A rollátor kapaszkodóján található fékeket behúzva rövid megállást tudunk végrehajtani, ilyenkor a kezünket rajta kell tartani a féken, akár a kerékpár használatakor. Ha azonban a markolaton lévő fékfogantyúkat lefelé toljuk, akkor tartósan befékezhetjük az eszközt, ilyenkor tudjuk használni az eszköz ülés funkcióját. A befékezéssel válik tehát bárhol és bármikor használható pihenő paddá a rollátorunk. Akár egy villamoson utazva, ülőhely hiányában is remek megoldás, de nagyobb séták alkalmával is kapóra jön ez a funkció, ha bármikor megpihenne egy rövid időre a használója.

Amennyiben valaki az átlagostól eltérő testalkattal rendelkezik, neki sem kell nélkülöznie az eszköz nyújtotta lehetőségeket, hiszen a markolat magassága minden esetben állítható, illetve vannak nagyobb beülési szélességgel rendelkező és extrán terhelhető, nagyobb súlyokat is elbíró változatok is.

A rollátorok az egyszerűbb, puritánabb kivitelektől kezdve, az extrább változatokig elérhetőek a piacon, mindenki megtalálhatja a számára optimális segédeszközt, amely gördülékenyebbé teszi a mindennapokat az idősebb korosztály számára.