Az egészségről

Egy mindenki által ismert gyógyászati segédeszköz: a járókeret

Egy mindenki által ismert gyógyászati segédeszköz: a járókeret

A járókereteket mindenki ismeri, hiszen az egyik legrégebbi járást segítő eszköz.

A járókereteket mindenki ismeri, hiszen az egyik legrégebbi járást segítő eszköz. Balesetek vagy műtétek után segít a lábadozás időszakában, hiszen több testrészünk lehet érintett olyan sérülésben vagy műtéti beavatkozásban, hogy a felállásban, járásban segítségre van szükségünk egy ideig, nem megy a közlekedés egyből olyan gördülékenyen, mint azelőtt.

Természetesen a járókereteket használók egy nagy hányadánál nem csak időleges rászorultságról van szó, mivel ez az az eszköz, amely a mindennapokban tartósan támogatni tudja őket a mozgásban és a közlekedésben akár házon belül, akár az otthonukon kívül.

A járókeret egy stabil, de könnyű fémkeret, többnyire acél- vagy alumíniumvázas szerkezet, amely masszív kialakításánál fogva képes a használóját abban segíteni, hogy belekapaszkodva hosszan állva maradjon, illetve lassú léptekkel sétálni tudjon. A keret annál fogva képes leginkább segíteni, hogy a testsúlyt a lábakról a felsőtestre helyezi, vagyis az alsó végtagokról lekerül a terhelés, annak egy nagy részét a karok veszik át.

Milyen esetekben lehet erre szükség a lábsérüléseken túl? Egy esetleges térd- vagy csípőműtét utáni rehabilitáció elengedhetetlen kelléke néhány hétig a járókeret, ez biztos, de nem csak akut problémák esetén lehet rá szükség. Ha az idősebb hozzátartozónk az idő múlásával veszít a testi erejéből, és nem bírja már a járást, nagy segítséget jelenthet neki a mindennapokban egy járókeret. Egy hirtelen bekövetkező sztrók következménye igen gyakran végtaggyengeség, bénulás, szerencsés esetben csak az egyik oldal bénulása. Ilyen helyzetben, ha nincs szükség kerekesszékre, mert a páciens nem vesztette el járásképességét, fontos hogy megtámogassuk őt egy járókerettel. Vérnyomás problémák, vagy gyakori szédüléses panaszok esetén, ha a járási sebesség nem teszi lehetővé a rollátor használatát, szintén megfelelő választás lehet egy járókeret.

A járókeret magassága természetesen állítható, hiszen olyan optimális magasságban szükséges beállítani, hogy a súlyeloszlás valóban segítse a lábakat, a hát és karizmok megfelelően legyenek terhelve, de ne görnyedjen a hát. A magasság nagyjából 2-2,5 centiméterenként állítható, ehhez szerszám nem szükségeltetik. A járókeret fogantyúi csúszásmentes anyaggal vannak bevonva, hogy minél kényelmesebb és biztonságosabb legyen a fogása. A járókeretek lábai a földdel egy gumidugón át érintkeznek, hiszen a csúszásmentes stabilitást ez biztosítja. Amennyiben a gumibevonat elkopott, haladéktalanul cserélje le a biztonságos használat érdekében!

A járókeretek innovációi között megtaláljuk a kétszintes kivitelt, amely abban lehet segítségünkre, hogy az ülésből való felállást megkönnyítse. Az első szintbe belekapaszkodva egyszerűbb felállni egy alacsonyabb ülőalkalmatosságról, természetesen ide értve akár a vécét is. S ha már vécé: nagyon hasznos tulajdonság lehet az összecsukható kivitel, hiszen aki kisebb fürdőszobai vagy vécé helyiséggel rendelkezik, könnyebben tud használni egy olyan eszközt, amelynek mérete töredékére csökkenthető egy mozdulattal. Ez a tulajdonság autó használata közben sem hátrány, mivel az összecsukható járókeret jóval kisebb helyet foglal el, s akár a legkisebb személyautóban is könnyedén szállítható.

A járókeretek egy bonyolultabb típusa a kerekekkel ellátott változat, amelyen az első két lábon kis kerekek találhatóak, ezzel gyorsítható a járás sebessége, de természetesen kizárólag akkor, ha a beteg erre képesnek is érzi magát.

Akár időlegesen, akár tartósan van szüksége járókeretre, válassza a legjobb kialakítást és minőséget, amely leginkább ideális a mindennapi tevékenységek megkönnyítésében. A kiválasztásnál kérje szakember segítségét!