Az egészségről

A sóterápia története és jótékony hatása

2022.03.03 14:31
A sóterápia története és jótékony hatása

 

Még az alternatív gyógymódokkal szemben szkeptikusok legnagyobb része is elismeri az egyik legősibb gyógymód hatékonyságát, ami nem más, mint a sóterápia.

 

A só gyulladáscsökkentő mivoltáról már az ókori Egyiptom gyógyítói is tudtak, akkoriban főleg sebfertőtlenítésre használták e fontos ásványkincset. A légzőszervi megbetegedésekre való jótékony hatásáról először Hippokratész számolt be az i.e. 5. században.

Aki volt már olyan szerencsés és eltölthetett néhány napot egy tengerparti helyen, az bizonyára észrevette magán, hogy akár a krónikus légzőszervi tünetei is enyhültek e természetes  „sóterápia” hatására, akár erős dohányosok reggeli köhögése is megszelídül, ez nem véletlen, ugyanis a belélegzett sós levegő jótékonyan hat a légutainkban.

Ugyanezt tapasztalhatták meg a lengyelországi sóbányákban évszázadok óta dolgozó munkások generációról generációra , körükben ugyanis senki sem kínlódott semmilyen tüdőbetegséggel, légúti panszokkal. A leleményes lengyel sókereskedők így a 19. században megalapozták az európai egészségturizmus egyik fontos fellegvárát a wieliczkai sóbányában. E föld alatti szanatóriumot Európa-szerte több más hely is követte, sok gyógyulni vágyó asztmás, allergiás, kruppos kívánt a haloterápia segítségével meggyógyulni.

A huszonegyedik század a sóterápia új módszereit hozta el, s bár az épített sószobák hatékonysága nem kérdés, népszerűségük töretlen ugyan, de a mai ember rohanó életmódja, a hétköznapok korlátai sokszor nem teszik lehetővé, hogy a kevés szabadidőnkből a rekreáció e módjára áldozzunk.  Felmerül továbbá a költségigény is, hiszen e tevékenységet kúraszerűen kell végezni, ha tartós változást szeretnénk elérni az állapotunkban, így nagy kiadást jelenthet számunkra a kúraszerű mesterséges sóbarlangba járás.

Szerencsére van más megoldás is a sóterápia beépítésére a mindennapokba, erre kínál nagyszerű megoldást a RoSalina sóterápiás készülék, amely sós levegőt áramoltat a helyiségbe, mikroméretű sórészecskéket juttatva a levegőbe, amelyek a légutainkba és a tüdőnkbe jutva fejtik ki jótékony hatásukat, semlegesítik a szennyeződéseket, segítik a lerakódások kijutását a szervezetünkből.

Asztma, légcsőrurut, allergia, kruppos köhögés esetén is hatékony, segíthet enyhíteni a tüneteket.  Akut problémák, nátha leküzdésében is segít, jó hatással van a dohányos tüdőre. Könnyedén semlegesíti a cigarettafüstöt és más kellemetlen szagokat, megköti a por jelentős részét.

A folyamatos, 6-8 órás használat, különösen éjszaka, megfeleltethető a sószobában való 1-2 órás tartózkodásnak. Ha egészségesek vagyunk, akkor is jó szolgálatot tesz a sóterápia, hatékonyan csökkenti a légúti megbetegedések előfordulásának gyakoriságát, immunerősítő hatású, jó közérzetet biztosít, segít a pihentető alvásban.