A lábról

Sarokfájdalom, sarokfájás

2017.05.29 11:04

Egyértelműen a boltozatok süllyedése vezet a sarok­tájék fájdalmához. Az ábrán látható, hogy mind a talp­i szalag, mind az Achilles ín feszülés alá kerül. Különösen hevesen jelentkezhetnek a panaszok azoknál, akik naphosszat kénytelenek talp­alni (pincérek, nővérek, stb.), vagy hosszú menetelés (katonák), vagy akár alkalomszerű sportolás után. A panaszok hátterében az Achilles-ín, vagy nyálkatömlőjének bántalma áll. Súlyosabb esetben az ín tapadási...

 

Egyértelműen a boltozatok süllyedése vezet a sarok­tájék fájdalmához. Az ábrán látható, hogy mind a talp­i szalag, mind az Achilles ín feszülés alá kerül. Különösen hevesen jelentkezhetnek a panaszok azoknál, akik naphosszat kénytelenek talp­alni (pincérek, nővérek, stb.), vagy hosszú menetelés (katonák), vagy akár alkalomszerű sportolás után.

 

A panaszok hátterében az Achilles-ín, vagy nyálkatömlőjének bántalma áll. Súlyosabb esetben az ín tapadási felületén tüskeszerű csontkinövés is kialakulhat. Legtöbbször a problémát megoldja a talpbetét, mely a sarkat kissé megemelve csökkenti az ín feszülését.

 

 

A talpvizsgálat alkalmával kapott nyomásponti képen a süllyedt hosszanti boltozatot, valamint erősen nyomott (fehér) sarok­táji területet látunk. A beteg természetesen panaszolja is jellegzetes fájdalmat. A fájdalom a sarok megemelését és a boltozat megtámasztását szolgáló talpbetét alkalmazásával megszűnik.