A lábról

Lúdtalp

2017.05.29 10:17

A kétlábon járás kényszerű helyzetéhez az evolúció során a láb még nem idomult igazán, a tartós igénybevételt nem bírja, boltozata megrogy, a hosszanti és haránt boltozat lesüllyed, ezért a láb belső oldala is érintkezik a talajjal. Ha vizes talp­pal kőre állunk, láthatóvá válik a talp lenyomata. Természetesen a számítógépes talpvizsgálat során ezt még tökéletesebben ellenőrizhetjük. A képen jól látható, hogy...

A kétlábon járás kényszerű helyzetéhez az evolúció során a láb még nem idomult igazán, a tartós igénybevételt nem bírja, boltozata megrogy, a hosszanti és haránt boltozat lesüllyed, ezért a láb belső oldala is érintkezik a talajjal. Ha vizes talp­pal kőre állunk, láthatóvá válik a talp lenyomata. Természetesen a számítógépes talpvizsgálat során ezt még tökéletesebben ellenőrizhetjük.

A képen jól látható, hogy a harántboltozat lesüllyedt (1), tehát erősen nyomott, sárga területként jelenik meg. A test súlyvonal­a a közép felé tolódott (2). A bel­boka kiugrik, mivel a boka befelé dől.

A lúdtalp kórképe laikusok között is közismert, a népnyelv topa lábnak nevezi. A boltozat megszűnése miatt a bel­boka feltűnően kiáll. A láb elveszti kecses alakját egyszersmind a rugalmas járás képességét. A lúdtalp kisgyermekkorban, a járás megkezdésekor kialakulhat. (Nem tévesztendő össze a kisgyermek aranyos, párnás, zsírszövettel kitöltött, boltozat nélküli talp­a a lúdtalp­pal.) A későbbiekben a gyors növekedés időszakában, 7 és 10 valamint 16 és 20 év között alakul ki. Később a klimax táján, valószínű a hormonális változások teszik hajlamossá a nők lábát arra, hogy feladja az ellenállást a ránehezedő terhekkel szemben, de sokszor alakul ki lúdtalp a terhesség ideje alatt is.

 • Lúdtalp tünetei

  • Kezdetben jellegtelen, bizonytalan, égő érzés a talp­ban, később határozott fájdalom jelentkezik, ami tartós állás, járás után kínzóvá válhat. A fájdalom kiterjed az egész lábtőre, de a lábszár, a térd, a comb, sőt a csípő és deréktáj izmaiba is kisugárzik. A fájdalmak pihenésre csökkennek.

  • Jellegzetes panasz még a láb és az egész alsó végtag gyors fáradása, a boka és a láb ízületeinek merevsége. Gyakori az erős lábizzadás, a bőrbetegségekre való fokozott hajlam. Összességében a lúdtalp­as személy kissé esetlen, topa.

 • Lúdtalp megelőzése

  A legtöbb betegség megelőzhető, így a lúdtalp is. Gyermekkorban nagy a szülő felelőssége: kerülje a korai lábraállítást, a hosszú, megerőltető sétákat. Az ép csontozatú és izomrendszerű gyermek esetén a fő szabály: engedjük, hogy a gyermek természetes mozgásigényét kiélje, és semmilyen módon ne avatkozzunk be erőszakosan az egyedfejlődés normális rendjébe.
  Lényeges a helyes lábbelihasználat. A szandál, a puha talp­ú, sarkatlan cipő nem ajánlatos. Helyes a lábfej formáját követő, bőrtalpú, esetleg magas szárú fűzős cipő használata.
  Ne felejtsük el, hogy a lúdtalp kialakulása gyakran kamaszkorban következik be, pl. ha a kényelmes, iskolapadhoz szokott gyerek nyolcadik után ipari tanulóként naphosszat ácsorog a munkapad mellett.

 • Lúdtalp kezelése

  • Lúdtalpbetét
   Felnőttkorban, ha a lúdtalp­ra utaló tünetek jelentkeznek, szükséges a boltozat alátámasztása betéttel. Ha jó a betét, a test súlya a betéten nyugszik, tehermentesítve ezzel a megfáradt tartószalagokat. A lúdtalpbetét állandó viselése legtöbbször megszünteti a panaszokat.
  • Egyéb módszerek
   A lúdtalpbetét viselése mellett több, bevált módszer van, hogy a lúdtalp­as mérsékelje a kellemetlen tüneteket, ill. megelőzze az állapot romlását, a boltozat további lesüllyedését.
   Először is, tanuljunk meg helyesen járni: párhuzamos, nem kifelé fordított lábbal. Ügyeljünk arra, hogy talp­unk a sarok és az öregujj ívén gördüljön. Álláskor a láb mindig a külső élén nyugodjon, ne engedjük, hogy a bel­boka lebillenjen.
   Másodszor: lábtorna. Célja a zsugorodott szalagok nyújtása, az izmok erősítése.

Lúdtalp torna

Lúdtalp torna I.

A következő gyakorlatok elősegítik a láb helyes terhelésének kialakulását a talp három pontján:

 • Álló helyzetben a lábfejeket párhuzamosan egymás mellé tesszük, a két sarkat egyszerre felemeljük. (Lábujjhegyre állás.)
 • Lábujjhegyre állás felváltva jobb és bal sarokemeléssel.
 • Álló helyzetben a lábfejeket párhuzamosan egymás mellé tesszük, egyszerre mindkét lábbal sarokra állunk.
 • Sarokra állás váltott lábbal.
 • Álló helyzetben egyszerre mindkét lábon lábujjhegy állásból sarokállásba gördülünk, majd vissza.
 • Párhuzamos lábfejjel egyszerre a külső talp élekre állunk, a felemelkedett lábujjakat erősen behajlítjuk – kinyújtjuk.
 • Mindkét lábbal egyszerre lábujjhegyre állunk, a sarkakat széthúzzuk, és széthúzva visszaengedjük a földre. Széthúzott sarkakkal ismét lábujjhegyre állunk, a sarkakat a levegőben közelítjük, párhuzamos lábtartással visszaereszkedünk a talajra.
 • Ülő helyzetben párhuzamos lábtartással indulva a jobb láb ujjaival végigsimítjuk a bal lábfejet a külső bokától az ujjakig, majd ellentétes lábbal.
 • A gyakorlatot álló helyzetben is végezzük el.

Lúdtalp torna járógyakorlatok:

 • Magasra felhúzott sarokkal apró lépésekkel lábujjhegyen járunk.
 • Mackó járás: a talp­ak külső szélére nehezedve, erősen behajlított lábujjakkal apró lépésekkel – dülöngélve -járunk.

Lúdtalp torna játékok:

 • A földön ülve egy labdát a két talp­unk közé fogunk, lábbal kissé feldobjuk, megpróbáljuk a talp­ak közé zárva elkapni.
 • A földre helyezünk egy zoknit, ülve a lábujjainkkal megfogjuk a zokni két végét, megmarkoljuk, felemeljük és zéthúzogatjuk.
 • Ülve a földről, egyik lábunk ujjaival egy ceruzát “felmarkolunk”, felemeljük a levegőbe és megkíséreljük a másik lábunk ujjaival átvenni, majd fordítva.
 • Állva mindkét lábunk ujjaival egy-egy kis golyót megmarkolunk. A golyókat fogva néhány lépést a talp­unkon sétálunk.
 • Apróra tépett, földre szórt papírdarabkákat egyenként lábujjal felszedegetünk.

A gyakorlatok egymásra épülnek, ezért a sorrend betartása, illetve a teljes gyakorlatsor elvégzése nagyon fontos!

Lúdtalptorna II.

A lábtornát mindig meg kell, hogy előzze a láb fellazítása, lúdtalpbetét viselése. Teniszlabdával segíthetünk, fellazíthatjuk ill. masszírozhatjuk a talp­unkat. Mind az öt sugárnak, megfelelőn oda-vissza masszírozzuk a talp­at. Hűthetjük a lábat hűtő tasakkal, jégzselével.

Álló helyzetben (mezítláb) mindkét sarkat néhány mm-re felemeljük a talajtól. Egyenesbe állítjuk a testünket, minkét oldalt egyenletesen terheljük. Ebből a helyzetből próbálunk kilépni, hogy ezt megingás nélkül tegyük meg.
Naponta váltogatjuk, hogy jobb vagy a baloldallal lépünk ki először. Mindezt fokozatosan apró lépésekben lassan tesszük. 2-3 hét is lehet. Ezt követően 1-1,5 m-t kell megtennünk lassan megingás nélkül. 1 hónap
A gyakorlatot nehezíthetjük a járás lassításával, a lépéshossz növelésével ill. lépéssel hátra. Valamint legutolsó sorban kavicson járással
Külső talp­élen állás. Próbáljunk, meg térdemeléssel megállni egy lábon.
Ez egy évet is igénybe vehet. Próbáljuk meg mindennap, amíg nem megy megingás nélkül.

Belső talp­élen járás kisterpeszben térdeket összeszorítva, merev bokával. Fokozatosan növekvő terpeszben állunk.

Legnehezebb fokozat, a kavicson járás egy kp dobozba, egy kicsi egy nagyot egymás mellé téve megtöltjük a dobozt. Belépünk és mellé lépünk a másik lábbal. Ezt ismételjük több alkalommal, mindig más oldalról belépve a dobozba.