Az egészségről

Korszerű és egészséges gyermekcipők

2017.06.14 15:23

A csecsemők kifejlett lábboltozattal nem rendelkeznek. A felállás és járás folyamatában alakulnak ki a lábfej boltozatai. A csecsemő lábujjhegyen kezdi el magát tartani, folyamatosan edzi azokat az izmokat, amelyek majd a biztos állás kivitelezéséhez szükségesek. Jogosan merül fel a kérdés, hogy egyáltalán minek is boltozat. Az emberi lábszerkezet akkor tudja betölteni funkcióját, ha a haránt és a hosszanti lábboltozatok is kifejlődnek. Ennek hiányában az állá és járás statikája és mechanikája rendellenes lesz és bizonyos területek túlterhelődnek, fájdalmassá válnak: lábujjak alapizületei fájdalmassá válnak, kalapácsujj alakul ki. A felnőtt derék- és lábfájdalmak gyermekkorban kezdődnek. Megelőzésükről a szülőknek kell gondoskodni! Ennek alapja az olyan lábbeli választása, amely az egészséges lábszerkezet kialakulását segíti.

A képen látható, ha nem megfelelő a láb tengelye, akkor a test többi pontjára is kiterjedő tartási zavar jelentkezik, amely később fájdalmakkal jár.

Hosszú évek tapasztalatai szerint az alábbiak az egészséges gyermekcipők ismérvei:

  • Szupináló sarok: azt jelenti, hogy a lábbeli a talp síkját kissé kifelé dönti, azaz a belső talpél magasabban áll, mint a külső. Ennek a szerepe az, hogy a belső hosszanti boltozat süllyedését és a bokák befelé dőlését megelőzze. Adódik ebből az is, hogy a X láb kialakulását is meggátolja, hiszen a térdek egymáshoz való távolságát is korrigálja.
  • Az előbbi fontos kiegészítője a magas és erősített kérek. Hiába is döntenénk megfelelően a talpat és a lábfejet, ha annak kedvező hatása a bokaízület korrekciója miatt nem tevődne át a lábszár és térd felé. Ha ugyanis a döntés kiterjed a lábszár és térd magasságára is, akkor nagy eséllyel egyenes végtag fog fejlődni. Ezzel pedig a térdízületi egyenetlen terhelése okozta kopások és porcsérülések (mikosérülések) megelőzésére nyílik lehetőség. A kényelmet fokozza, amennyiben a kéreg felső része habszivaccsal puhított.
  • Fontosnak tartják a szakemberek, hogy klasszikus lúdtalpbetétet ne tartalmazzon a lábbeli. Azért ne, mert a lábboltozat passzív emelésével, az azt kialakító izmok és inak elgyengülését, inaktivitását fogjuk elérni. Ekkor pedig idővel egyre problémásabb lesz a lábboltozat fennmaradása a megfelelő fejlettségű izomzat hiányába. Hangsúlyozni kell, hogy a mindennapi tevékenységünk során azokat az izmokat alig használjuk, amelyek a lábboltozat kialakításában és fenntartásában játszanak szerepet. Ezért fontos a sport, a naponta végzett lúdtalptorna (honlapunkról letölthető), az iskola torna, a gyógytorna és a megfelelő cipő. Az egészséges cipő azt jelenti, hogy puha, kényelmes, de egyenes talpbélése legyen, azért, hogy a mechanikai és hőhatástól óvja a lábat. Ezt nevezzük sokk elnyelő talpnak.
  • Fontos a hajlékony talp, azért, hogy az örökmozgó csemete érezhesse a talajviszonyokat.
  • A lábbeli szerkezete természetes, levegőző anyagból legyen, amely mérsékelt nedvszívásra is képes. Erre ma a valódi bőr, vagy a nubuk bőr felsőrész javasolják a szakemberek.
  • A lábujjak védelmében javasolt, hogy a cipő orra kissé merevebb kiképzésű legyen azért, hogy a gyakran lábujjhegyen járó, illetve térdelő kicsik lába védve legyenek a mechanikai behatásoktól.

Mikor javasolt lúdtalpbetét viselése? merül fel a legtöbbször a kérdés
Van egy egyszerű válasz: ha az ortopéd szakorvos javasolja. Általánosságban akkor, ha a lábboltozat 25-28 lábméret elérésekor sem alakul ki egyáltalán. Mindig az legyen a szülők szeme előtt, hogy a felnőttkori lábpanaszok és deformált lábak megelőzése gyermekkorban kezdődik. Hangsúlyozni kell, hogy a talpbetét viselésekor naponta végezzen a csemeténk lúdtalptornát és sportoljon. Azokon a helyeken, ahol végeznek számítógépes talpvizsgálatot, ott általában térítésmentesen elvégzik a talp nyomástérképének a vizsgálatát is. Abból a szempontból nagyon hasznos, hogy képszerűen látjuk, hogy mely talpterületek edzése szükséges és a vásárolt, vagy készíttetett betétek emelése mely területen kell, hogy a leghangsúlyosabb legyen. Tapasztalatunk szerint a boltozati problémák döntő része a harántboltozat süllyedéséből adódok és tetézi a bajt, hogy a gyári lúdtalpbetétek nem, vagy minimális harántemelőt tartalmaznak csak, inkább az ágyéki emelő a hangsúlyos.Meddig viseljen talpbetétet a gyermek? ? hangzik az indokolt kérdés
Addig, amíg a boltozati süllyedés fennáll. Az is igaz, hogy nagy az egyéni különbség boltozatok magasságában, de néhány jel segít: a nagylábujj tengelye 10-15 foknál jobban nem térhet el a lábfej hossztengelyétől. Ha jobban eltér, az a harántboltozat ellapulását jelenti. Fontos jelek, hogy az ujjak nem állnak egyenesen, bőrkeményedések alakulnak ki, reggeli Achilles-ín fájdalom, sportolási fájdalom, sarok fájdalom jelentkezik. Ekkor az egyéni igényekhez szabott talpbetét a leginkább javasolt.