Az egészségről

Egyenes út az eltorzult lábakhoz

2017.01.10 10:08

A magassarkúaknak nagyon komoly egészségkárosító hatása lehet.
Valóban magasra tesszük a mércét, ami lábak szépségét illeti?
Nem divat a kalapács ujj, de mégis elterjedt.
A magassarkú cipők előnyei:
Magasítják, hosszítják és gyönyörű ívet adnak a lábaknak. A vádlik megerősödnek tőle. Viseletükkel elegáns és nőiesek lehetünk. Tökéletesek alkalmakra.
Sok nőnek elengedhetetlen kellék egy alkalomhoz, de sajnos vannak akik éjjel-nappal viselik. Ezzel hosszú távon tönkre teszik a lábukat és a gerincüket.

Tippek:

- Mindig a saját méretedet hordjad! Ne legyen kisebb, se nagyobb a lábadnál.
- Ne járj előredőlve. Húzd ki magad! Már csak azért is, mert a magassarkú rengeteget dobhat a külsődön, ezért járj büszkén benne. De ha nem viseled magabiztosan, akkor rengeteget ronthat is. 
- Tanuld a járást benne! Eléggé furcsán mutat kívűlről az, hogyha valaki botladozva, remegő bokával tipeg a magassarkújában.

A legjobb az ha fokozatosan emeljük a tétet: ne egyből kezdjünk el 10-15 cm-es sarokkal mászkálni. Kezdésnek jöhet  3-4 cm magas és a tűsarkú helyett vastagabb.

- Ne hordjad 24 órán keresztül. Ha egész nap a lábujjaidon jársz, akkor maradandó egészségkárosodást is okozhatsz magadnak (bütyök, kalapácsujj stb...)
- Kerüld ami kényelmetlen, ne csak a cipő külsejét nézd.
- Használjunk talpbetétet

Hátrányai:
Ha magassarkút viselsz, megváltozik a terhelés. A test súlya a lábfejre és a lábujjakra kerül, illetve a megváltozott testtartás következtében a térdeket is felesleges terhelés éri. A túl gyakori viselettől a lábujjak meggörbülhetnek, kalapácsujjakká deformálódhatnak, (főleg ha még szűk is elől). Számos híres színésznőnek és celebnek tönkrement már a lába a túlzásba vitt 10 cm-esek viselésétől. Némelyikük utána hiába vesz föl akármilyen csodaszép magassarkú szandált, ha rettenetesen csúf és szinte ijesztő lábujjak kandikálnak ki belőlük. 

Arról se feledkezzünk meg, hogy egy extrém magassarkú csizma (több, mint 10 cm-esek), illetve egy zárt magassarkú cipő is valamikor lekerül a lábról és egy deformálttá vált lábbal nem biztos, hogy hódítunk. Szóval csak mértékkel! Néhanapján pihentessük lábunkat kényelmesebb cipőben és kényeztessük lábfürdővel, krémekkel. Erről majd külön bejegyzésben írok, ahol jó minőségű termékeket is ajánlok majd. 

Sajnos rengeteg nő munkája megköveteli az elegáns kosztümök viselését, amikhez mindig párosul egy massarkú. Ha ez a helyzet, akkor munkán kívűl kerüljük a magassarkúakat és helyettük viseljünk kényelmesebb lábbeliket.

Ha már felfedezted magadon a kalapácsujj kialakulását akkor lehet kapni kalapácsujj korrigálót.

De nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen korrigálót vennél, előtte mindenképpen keresd fel a kezelőorvosodat, illetve ortopédorvosodat!

Ha mértékkel hordunk magassarkút és sokszor pihentetjük a lábunkat, akkor semmi baj nem lehet! :)

 

Forrás: index.hu