A lábról

A láb mozgása

2017.05.28 19:30
A láb mozgása

A mozgások az izületekben mennek végbe. A legfontosabb izület a lábszár és a talus közötti, ún. felső ugró izület. A mozgások irányuk szerint dorsalflexió (feszítés), plantárflexió (hajlítás), szupináció (befelé közelítés), és pronáció (kifelé csavarás). A láb mozgása különböző izomcsoportok együttműködése révén valósul meg. A lépés fázisai 1. Sarok kontaktus: szupináció Mikor a sarok érinti a talajt, először enyhe szupináció van, majd erőteljes...

A mozgások az izületekben mennek végbe. A legfontosabb izület a lábszár és a talus közötti, ún. felső ugró izület. A mozgások irányuk szerint dorsalflexió (feszítés), plantárflexió (hajlítás), szupináció (befelé közelítés), és pronáció (kifelé csavarás). A láb mozgása különböző izomcsoportok együttműködése révén valósul meg.

 

A lépés fázisai

1. Sarok kontaktus: szupináció

Mikor a sarok érinti a talajt, először enyhe szupináció van, majd erőteljes pronáció keletkezik. Ez főleg futás közben figyelhető meg jól. A boka izület laza, nyitott.

2. Terhelés: pronáció

Amint a láb a talajt éri, megmarad laza helyzete, hogy alkalmas legyen az erők semlegesítésére, hogy alkalmazkodni tudjon a talajhoz.

3. Terhelés: semleges helyzet

Az el­lépés előtt az izület megfeszül, a láb neutrális helyzetből szupinálódik.

4. El­lépés: szupináció

Az el­lépés a test felemelését jelenti, a láb szupinációban és zárt izületi helyzetben van.

A súlyvonal

 

A lépés közben legjobban nyomott területek egy vonalat képeznek, melyet súlyvonal­nak nevezünk. Az egészséges láb súlyvonal­a S alakú, a belboka mellett indul, majd befelé fordul és a lábközépcsontok közepén oszlik kétfelé a nagy és a kisujj irányába. Egészséges lábhoz normális súlyvonal tartozik. A beteg láb súlyvonal­a viszont jellemző módon tér el a rendestől.